Sunday, 13 December 2015

My souls♡

Assalamualaikum w.b.t to all lovers out there :)

Since my last writing on 23rd of may. It can be said that almost seven months i dont post any stories. Hahaha. Ini lah bukti seorang blogger yang sangat rajin serta perlu diberi pengiktirafan juga anugerah oleh pihak atasan. Kahkah !

Soo some of u might be wondered rite angin kuskus manekah yang menyapa menyebabkan beta agak rajin hari ny updating cerita. Haha. It is bcoz 2015 gonna close their whole story soon. N i wanna make some appreciation to those that always make me smile for this whole year. *auchh. Sounds quite sweet. Auuwww. Hiks*

Sooo here we go. Meet them ! ;)


                          *the only pic i have. Haha*

Named as Amirul Hakem. And i called him Am. Simple rite. Kahkah. Tak sampai 2 saat pun kan. Yes i know. Kohkoh. So we've been friend since last year and i couldn't remember the exactly date. Sorry bro. Hahaha. Tapii aku yakin satu hal kite dah kawan about 1 year. Kihs. So along this friendship one word i can describe it : i've fun a lot. Hewhew. Sebab kau makhluk yang can be classified as cool. Sempoi. Tenang sepanjang mase. Mari lah taufan ke. Earthquake ke. Seriuosly kau still mampu bertenang dan settle kan mane mane keje yg perlu dibereskan sambil kunyah biskut tiger bagi menjana sesikit tenaga ketika semua orang laen bergegak gempita mencari lubang lubang cacing bagi mendapatkan sedikit ihsan untuk berteduh. Kohkohkoh. Sebab kau lah salah sorang dari member yg punya mulut yang sangat stret, mnde kau nak cakap kau cakap jeh tanpa kau hiraukan keadaan traffic light mase tu. Merah ke hape ke. Kan. Bende tu jugaklah buat aku senang ngan kau. Hoho. Know what, satu bende yg aku dapat dari kau sepanjang kite kawan, "pergi mampus dengan semua kata2 orang laen. As long as mende tu buat kau bahagia, mende tu tak salah, do it. Life is temporary. Enjoy it as much as u can. Live it" and its quite surprising yang indeks kebahagiaan aku meningkat sebanyak 200% after i amalkan konsep tu. Hahaha. Am, even u have some hard times for this year, i still hope that u will find ur new happiness soon. New life new hope new you. The more spirit one. Dan aku tahu aku tak selalu ade utk semua hard times kau macam yg aku janjikan before. But pliz kindly know im still ur legs as long as u need me. N i really meant it. Huks ! Also massive sorry for every wrong doings, for every weaknesses from me. I juz wanna u know. Im happy that u're one of the character in my life. :D
everytime orang laen cakap pasal kau i just can said that u dont know him yet. ;)




*comel sungguh budak kecik tu. Huks*

Named as Asyraf D'zikry. And i called him Serah. Okeh sebab nama dia quite long so susah nak pendekkan. Haha. Kene panggil panjang jugok lah. Tapetape. Demi serah. Kihkih. Soo we've known each other for almost one year. Dia lah member paling baru aku kenal tapi kiteorg like know for many years. Haha. We have our best time together. We laughed for many things. We shared many stories about many topics. Hoho. Sebab dia jugak member yang sempoi yang kau tak perlu cover bile sembang. Dia jugak makhluk yang paling suke kutuk aku. Tak tahu lah kenapa. Hahaha. Katanya kutuk kutuk manja. Haa yelah serah. Manja sangat tu. Sampai meleleh aku ny haa. Hahaha. And to be honest im gonna miss it bile dia tak kutuk aku. Hakhak. Dia jugak makhluk yang aku cari bile aku tak boleh tido. And we are gonna talked about random things until one of us cakap " weh tak ngantuk lagi ke. Aku ngantuk da nyh. " hahaha. Confirm like ting ! Laa bile dia cakap gtu aku akan menguap. Hahahaa. Ehem. Macam kemisteri jeh. Kihs ! Dia jugak salah sorang member yang selalu ade tak kira ape situation. Sentiasa make me calm bile aku tengah hangin satu badan *as all of u know. Aku ny garang orangnye. Haha. Try to trust me okkey. Hee*
Walaupun mostly nafikan mende tu. Hahaa. Serah, even both of us kenal tak sampai satu tahun pun lagi but i do love u. *take it in positive way* Hohoho. Sile rasa bangga pade ketika ini juga. Kohkoh. Terima kaseh sebab kau tabah ngan aku. Tak kirelah kene maki banyak mane pun. Heee. Sebab kau setia dengau ape yang aku bebel. Terima kaseh sebab masih setia dengar segala rapekan aku yang tak pernah bernoktah dan beri respon utk semuanya. Hahaha. Ny buat aku terharu nyh. Hihiii. Satu yang aku dapat dari kau is kau selalu cakap "biar orang buat kite. Jangan kite buat orang. " at first tu rase la cam. Cakap gampang ah. Aq yang hadap ny. Biase la kan. Jenis hati tu nok maroh sokmo ke orang. Hahaa. But at last. I realize something. Bile kite selalu pujuk hati macam tuu. Orang buat la kite cane pun. We still can make-up ourself with smiles. Well. Smile is the best make-up that every girl should wear :) *aish. Panjang bebeno elaborate pasal serah apecer. kan. Ehheem. Haha*
Mohon jangan create cerita. Heee. Hor gtu lah serah klo nak kenal. Satu figura yang sentiasa senyum tak kesah tengah hadap masalah besar mane pun even i know kau menangis kat dalam sena nye kan. Huhuu.


*lawa phone. Ehem*

Soo lets meet this sweety girl ever ;) Named as Alia Salwa and i called her aya, yaa, waa. So its depend on my mood nak panggil dia ape. Heee. She do hate her 'salwa' name before until something happen. Hakhak. Dont worry yaa. Im not gonna mention it. Kihs. Soo. She is one of my bestie that know me very well . I mean she know me in and out. Everytime i have problem, no matter besaq ka kecik ka. I dont have to say it. I juz said " yaaaaaaaa" and she must be like. "Oh kemon. Dont cry pliz. I know its not easy for u but still u have to be strong like we promised before. Not to get down no matter the whole world put us down. U know it love."  "But yaa do u know what topic im talking about".  "Yes. Of course. If i were u. I will feel the same too. Bla bla bla". And everytime i think about something, she can guess it perfectly like "kim, dont tell me that u're thinking about bla bla bla". And we will have our big laugh. Hahaaha. I miss that moment very much. Seriously. Hukhuk. Yaa. Kau pernah ade satu cerita yang klo boleh i want erase it from ur memory. But still u want it to be there so that u will always remember yang tak semua orang akan ikhlas dengan kite no matter how closed we are with that person. I hate to see u crying everytime u remembered how fool u are. I hate to listen everytime u blamed urself for what had happen. I feel like it was my fault. Totally my fault. But then u keep saying that if u're not do this do that. This thing not going to happen. U know what. Seluka-luka hati kau. Hati aku lagi sakit tengok kau macam tu. Sometimes i was too ego nak pujuk kau. I juz let u cry on your own. I didnt meant to left u alone. I juz wont u to see my tears. Kau selalu cakap. "Jangan benci dia. Ny salah aku. Bukan salah org laen". And everytime kau cakap macam. Aku rasa macam kene tenyeh ngan cream puff dewan makan yang kurang inti tu. How could u be this strong ? Tapi kau cakap. U will never know how strong u are untill be strong is the only choice u have. Daaaannnn siapa sangka that things return to me. Ahahaha. At first aku rase terhenyak macam tart telur dewan makan kite. Berkecai doeh. Rase damn. Hoho. Tapi kau cakap. Jangan benci. Maafkan. Tapi jangan lupekan. U repeated me this words for almost everyday koottt. Hoho. And finally i did it. Kau selalu cakap. Tarbiah Allah tuu. Datang in so many ways. Dosa kite hari semalam, Allah tarbiah kite hari nyh. U're just a girl that full of kata-kata tarbiah yang skali menyusup macam roti gardenia cicah susu dutch lady perisa strawberry doeh. Deep inside. Kohkoh. Walaupun aku tahu kau pun  suke nanges kan. tengok citer upin ipin pun leleh. Ape kes haa. Hahaha. Tapi kau takkan nanges kalo aku nanges. Kau mesty buat lawak bodoh lah ape lah. Remind kan aku keje-keje bodoh yang penah kite buat. Hohoo. For this almost four years and counting, aku banyak belajar dari kau. Banyak. Sangat. Sampai aku jadi macam ny sekarang. Yaa. Even kau kawen nanty mohon luangkan mase ngan kiteorang lagi dan letak husband kau lam bakul supaya dia tak bising. Hakhak



Cantik !

So another amazing girl that played role in my ordinary life and turn it into an extra-ordinary one. Named as Aimi Syahirah and i called her Mey. Nobody should called her by that name too. Hahaha. Some people used to call us twin ! Hahaha. Depa kata muka kami seiras. Dah puas belek. Tak jumpe kat mana sama. Mata dia bulat. Aq ofkos tak. Pipi dia pau. Aku tak. Hidung dia mancung. Aku tak. Haha. Soo biarkan mereka dengan pandangan mereka. Tapii nama kami hampir same. Beza satu huruf jeh. Mungkin itu yang buat kemisteri kami kuat like kurma dan kismis ? *adekah ?* Kihkih. Seorang yang sangat penyabar. Sangat mudah percaya terhadap aku no matter how many times aku maen-maenkan dia. Heeee. Also sangaaaattttt fragile. Everytime aku cakap "mey, i was so upset. Bla bla bla" she will reply " aku tak tahu nak buat cane. Kau sabar ey. Aku tahu kau kuat. Kau boleh. " daaaannn dia akan menangis. I asked her. Kenapa kau nanges mey ? She said, sebab kau nanges aku nanges laa. Aku tak boleh tengok kau nanges. And sometimes esakan dia lagi dasyat dari aku. Extreemeeee siaaakk. Hahaha. Seems like betol la ape orang cakap. Macam mane kite macam tu la kawan kite. Apekan daya. Aku pun ratu leleh. Maka Allah hantar puteri-puteri yg suke menanges jugak. Hahaha. Action dia tu sometimes bantutkan semangat aku nak fefeeling lebih lama. I will burst into laugh. Seriusly. Hahahahaha. Setiap kali aku bengang ngan sape-sape ofkos she will too. Hahaha. Kau kelakar lah mey. Tak tipu. Hoho. Paling tak boleh belah ko nanges sebab aq balas lambat wasep kau. Kau takut aku marah kau. Padahal time tu aku tengah berperang lam toilet. Klo dah tak tahan tuu mane sempat pun nak text dulu cakap nak g tandas. Haaa amek kau. Sekali buke wasep. Bederet mesej mintak maaf. Sampai aku pun pinga-pinga tak tahu cerita. Hahaha. For this 4 years and counting kite dah hadap macam-macam sama-sama. Tido, makan, study, ponteng prep sampai sanggup berpanasan lam bilik, mandi, ponteng kelas dan segala jenayah yang tak boleh di mention di sini. Hakhak. Semua kita buat same-same. Tagline kite, kau buat dulu aku cover blakang. Skali tiga-tiga kedepan. Even kau paling penakut among three of us tapi time kaseh la join jenayah aku ngan aya. Hahaha. Jadahnye kan. Ajak member wat jahat. Hahahaha. Mey. Aku nak kau tahu yang tak kire laa ramai mane member yang aku ade. Yang aku akan ade soon. Kau ngan aya takde sape bley ganti. Bukan hacah gula nym. This is fact that both of u should know. Hakhak. Jadi kepada bakal manusia yang bakal take her seriously no matter who are u, dont hurt her. If not, face me :) oh dont worry. This is not a warn. Ini cume notis hacah hacah manje. Hiks :3 paling paling pun aku korek hidung kau ngan straw kafe kakna jeh sampai ko mati. Manede kejam pun kan :D



Seems like i've already introduced you four of them. My souls. We know in different ways, different reasons but we have one similarity in this friendship. We want this friendship to be last forever like everybody wish for their relay. Even one day one of us gonna have their own life, own story, but still this friendship will always unite us in one connection. It is : Doa. InshaAllah. Even kadang-kadang aku tak penah tunjuk betapa aku sayang korang but take it from me, i do love all of u like my family. Even kite kadang-kadang gaduh for some unlogical things. Haha. We have different opinions but dont let this unsimilarity ruin our relationship. May our same-same all this while lead us to friendship forever ♡♡♡♡Empat hati menjadi satu. Kihkih.


~aLl oF yOu aRe tHe BeSt aPpReCiAtIoN tO mE~





Saturday, 23 May 2015

called it reunion ?

      Assalamualaikum cuties pie. Eheh. I mean cute girls. So hows day ? Going well ? Good. Hope so. ;) soo. What should we do today ? Hah ! Got it. Ehem-ehem. Rasee nak baling ke belakang semalam punye story. Stayers and leavers gathering and make some informal reunion but really make my day.


      Soo... after not seeing each other for almost a year i guess. Finally, yesterday is the day. Whenever we decided to gather in honour of Hari koperasi celebration. Ecewahhh. Haha. At first malas pegi sena nyee. Sebabb malas nak drive malas nak dress up malas nak everything *memang jenis pemalas kan*  but after being persuaded by my soulmate, gagahkan jugakk dirii nyh pegiii. Guess what ? Semua ade kayh ! Ohh its really make sense laa. Bile jumpe semua be likeee "Aaaaaaaa !!! Miss u damnly! U change a lot. More tall ? Or fatter ? " and laugh unstoply. Koh.



*already miss u guys*


Even tak semua yang boleh datang coz of reasons yg taley dielakkan, but we still have our best moments. Bile dah gathering canii, it remind me zaman memula masuk sini, jumpe team yang same2 hold satu point, satu matlamat. But then after years, i chose to quit. To stop. To disappoint my parents. Its not an easy decision to make actually when u have to do something u wont. But for the sake of me, i quit. Sebab dah fedap dengan surrounding, dah fedap dengan people around, dah give up dengan self yg nanges tak benti even for small things. Finally i chose this way. Quit from perjuangan nyh.


Terharu bile dengau yang all of them yang masih stay finally dah khatamkan Quran. MashaAllah. 30 juzuk in their heart. In their soul. Terharu. Sangat. Mereka kuat. Not like me. Pantang diuji, teruih quit. Ahh!! Mungkin tu bukan rezeki aku kan. Same-same galas title huffaz. Alhamdulillah. They are the choosen one.

Okeh. So alkisah nye bile jumpe tuuu. Semua berebut-rebut nak share story memasing. Ohh gamat duniaa. Haha. InshaAllah on this September Asma bakal fly k Jordan, follow Mirah n Nisa yang dah berjuang kat sane. Woaahh . Best nye Asmaa. Pulang ke negeri kelahiran. Huhu. Good luck di tempat baru asma. Hoho. Moge capai kejayaan baru. Keep comel, stay ayu

After 5 hours melepakk sambil makan minum sampai perut dah takley nak time pape lagii. Masing-masing mintak diri nak balekk. To be honest, memang tak puas laa. Tapii kene ingat anak laki kat umah. Hahaha. 5 hours full of laughter, teasing each other. Paling syiok bile tease posh si lawyer. Hahaha. Lupe kejap dunia memasing yang pack dengan tugas bile dah jumpe canii kann. Enden ade lak yg cadangkan nak buat reunion after 10 years. And i be like " hoii. Tak jumpe setahun pun kau dah tak cam aku. Jadah nye 10 taun. "

Maka selamat pulang ke tempat masing-masing. IndhaAllah panjang umo ade jodoh, kite jumpe lagii. I.A kite buat reunion kat tempat oke skit laa kan. Bermalam and do so many activities. Even memasing dah punye life story sendiri, dah ade yang bakal end up kan zaman bujang, bakal dapat anak. Ehh yangny menipu. Haha. But still this friendship should never  fade. Banyak mende yang tak story sena nyee. Sebaabbb. Aaaa. Gase nak cerite semuaa jaaa. Huhuu. I.A nnty kite buat part 1,2 n so on. Skali ngan gambaq noh. Haha. Thank u guys sebab sudi datang. Ain, time kaseh sebab buat puding kuah yg super duper sedap. Tetibee fluent english bile makan kuih tuu. Mungkin penangan budak MUET band 5. Kah. Posh time kaseh sebab buat puding rotii. Tak tawu kenapa tetibe ade bakat bedebat like lawyers. Hahaha. 


Special kiss and love to semua yang ade lam gambar. I really had my day yesterday. May Allah bless n ease u guys along ur walk. 

Monday, 30 March 2015

say Hi to April :D

     Assalamualaikum to readers yang kiut miut semua. Ecehh. Intro yang penuh muslihat betul kan. Hoho. Soo hows things ? Going fine ? Alhamdulillah. Actually hari ny a bit rajin utk sign in google and post another story for all of u.

  So what are we going to talk about ? Hurmm. *sisir janggut*  ohyeah. Saje la nak bagitawu good news kat ampa semua selaku readers yang setia kan. Ehem2. Bismillah. Dengan ucapan yang mulia. Saya umumkan bahawa. *teguk nescafe* saya terima pinangan Hakim Redza. Ehh i mean pinangan viva berikutan putusnye relay saya dengan kerja projek yang take time for almost 3 months. *senyum* even im not officially clash with the k.p but still da sampai penghujungnye n i thought that i should let 'him' go and choose his own life. Haaaa. Kontroversi punye ayat. Klo tak faham u have to put some effort to find da answer. Kihkih. *penat melalut*

   Actually an an an. Do we realise that we are actually at the end of march dah ? Few days more April will come to us and bring another stories, moments and another person in our life. Yelaa. People come and go in our life kan. Same goes to our life story. But it doesnt mean that we have to stop breathing if someone we love stay away from us. Kemon dears. World doesnt end yet. So tak payah nak drama sangat la kan. Saya kan ade *kenyit mata* k actually main point nye nak tanya kat ampa semua nyh. Along this 3 months. Do u make any improvement in ur daily life ? Klo tanye aku opkos laa jawabnye is. Ade. Banyaaakk sangatt. Tapi the sad news is aku tipu. Eyy. Dasatt aa wey. 3 months juz blah like that aku still kial2 nak bangun awal pagii. * biase bangun kul bape* ohh i woke up at 5 o'clock every morning. Soo berazam la nak bangun kul 4 lak. *harap pendustaan kali ny tak kantoi. Kah* maka nya same2 koreksi hati. Repair mane yang berlubang and modified kasi lebih baek. Bukan utk org laen pun. Utk kite seniri jugak kan.

   So guys let create another azam utk bulan April ny to up grade our life. Jangan rajin up grade COC jah. Life hancuss ntah ke mane kann. Erm. i wish that my April will turn out as the best month for this year. Ehh takk. May also. Hee. Aiipp. July pun. In a short word for the whole of this year la horr. Senang. Wey. baru sedau. Tahun ny is my senior year le. Haha. Tahun akhir da buat PhD. kohkoh. Takde la. Tipu je. Tapi tak kesah la an. I juz wish that my senior year will be the best moment to be remembered in my life. In honour of dapat amek STPM kat sekolah hebat so why not kite hebat kan diri sendiri sekali. Make ibu and walid proud of me. Ohh that will be very heaven. Oleh kerana taun ny taun akhir. So result kene cun. Nak dapat result cun. Kene strive till the last drop of blood le. Ecehh giteww. So that say babaii to pakwe *konon ade* exs' *bajet hot* , unhealthy food dan semua yang tak penting serta takde kaetan. Oyeaahh. Mohon saya kuat utk buat semua nyh. Pheww.

   Actually im counting my days to be nineteen :D Even aku quite excited waiting for my birthday, tapi like usual birthday aku time semua orang dah kalut belek buku nak pulun segala ilmu kasi masyi sebab exam juz around da corner so i juz hope that it is worthy for me to bajet tak ingat birthday sendiri sebab konon2 gelabah belek buku. Heh. Aku agak eksaited sebabb nyee this is the last year called teen belasan tahun kutss. Tahun depan da 20 tahun. Da masuk era angka 2 nyh kene get ready la nak terime segala "hadiah" dari Allah yang bakal dibaling dengan penuh kasih sayang tak lame lagii. Fuhh. Hope everythings juz be fine as planned. Jadii for those who are still standing at the same place. I suggest u to move on. Sampai bile nak memburukkan muke kat situ sayangss. Rite ?

 Ok la got to go. Sebab kene setel down kan keje yang masih menunggu. Erm. Btw nak buat satu wish kat sini utk budak yang study kat Shah Alam tu. Ehem2. April ny exam sem 1 kan. So do the best. I know u can. Beat my pointer. Usaha betul2 till u feel like "ok. I let it all to Allah" May Allah ease and bless u in every way. Jaga diri jaga iman jaga hati. Moga Allah redha:) Faiza azamta fatawakkal 'Alallah. All the best. Keep praying for u..

   Thanks for reading till the last word;)

- XOXO-

Tuesday, 3 March 2015

dosa vs success

Assalamualaikumm readers !

Perghh. Lame nau tak nules rite. Serious talk laa. Busy sangatt. It juz a very advance sem le. Dengan exam yg baru je end yesterday. Dengan assignment yang tak beres lagii. Daann deadline nye is ahad ny. MashaAllahh. Pastu exam final sem plak dah menghitung hari and waving hand say hi dah kat aku. Sambil angkat sepanduk said "sile study start on today"

So time management kene kasi cunn laa awekss sekalian. Emm emm. Today kan. In case of semalam baru je spm result d announce kan. So i would like to say big congrates for those who have crafted kejayaan and make ur parents proud of u. But then those yang agak kureng result nye. Heyy chill laa. World doesnt end yet. Smile kayh. Aku faham feeling korang. Aku penah gase. Huhuu.

Aku nak share something nyh. Nak kite same-same korek balek hati. Muhasabah diri kenapa kite tak dapat ape yang kite nak. Ritu kan , after amek result. Aku sembam muke kat bantal for almost a day. Frust sangatt. Enden terbaca satu quote "Dosa merupakan satu sebab kejayaan kite ditangguh" papp !! Sentap. Recall ape yang aku buat time exam ritu. Allah ! Betul ! Aku buat dosa. *nape ? Ko buat mnde tak senonoh ke ?* nak kene lempang ke ?==" dosa ny bukan takat zina minum arak and alls. Tak jaga hati mak abah. Tak jaga waktu solat. Tak hormat guru2. Ikhtilat terabur. Segala yang kite langgar syariat yg islam da tetap tuu. It is maksiat sayang. Haah. Mase exam spm ritu ade satu dosa ikhtilat yang aku buat. Menyesal tayah cakap laa. Menyesal sebab buat ibu walid frust.

Bila wat dosa. Kita tambah satu titik hitam kat hati. Semua dah tawu mende ny kan. And semua gak da tawu yang ilmu tu cahaya. Cahaya ny sifat dye , dye takkan boley mix dengan kegelapan. maksiat ny satu kegelapan utk hati kite. So that ko study la 98 jam unstop. Tapi tak benti buat dosa. Maka nya sia-sia beb. Ilmu tu tak masuk pun. Takat singgah 2 3 saat enden blah. Sebab tuu. Ko gase like "waahh. Hebad aku nyh. Da abes study. Esok kenfem la kacang je nak jawab soalan tu" . But bile esok. Ko dapat paper, otak ko kosong. Takde pape. macam tak belek buku. Selawat nye selawat nothing gak. Sebab in fact nye ilmu tu tak lekat pun :(

*tak ! Ko tipu! Member aku kapel. Hari2 dating. Time exam melecun je result* Allah ! Dahsyat klo fikir camtu. Bukankah Allah pun kasi rezeki kat kafir laknatullah yang kenfem ke neraka hanya utk menambahkan lagi kekufuran mereka ? Maka andai kite duk terus2 buat dosa tapii Allah always kasi rezeki yang mencurah2 kat kite. Sile sedar bahawa itu adalah istidraj buat kamu yakni rezeki yg diberi untukk menambahkan lagi kekufuran kite kat Dia. Nauzubillah. Kejayaan tu datang dari Allah. Milik Allah. Klo kite ny nak sembah dye pun dah hujung2 waktu. Gase2 nye Allah nak ke kasi kejayaan kat kite. Analogi nye gini la. Cikgu hg kasi keje yg very simple like 5 minit pun bley setel. And dia nak keje tu before 4 ptg. Tapii ko tangguh2 keje tu till kul 3.50. Ko anta. Dye time. Tapi agak2 full mark tak dapat ? Seniri pikir.

*hurm oke. Tapii aku tak buat dosa pun. Hubungan ngan mak apak cg2 kawan2 semua oke. Solat awal.waktu. ikhtilat aku jaga kemas. Quran bace tiap hari. Aurat perfect. Kenapa result gitu gak ?* ^^senyum manis^^ ko tawu ? Ko dah berjaya sena nye . Ko tak sedar. Sebab bagi ko kejayaan tu mestyla somethingg yg konkrit yg semua org boleh nampak. Ko dah berjaya jadi hamba Allah yg diredhai. Allah tak kasi kejayaan kat kau in study sebab dye nak kau sedar yg ko nyer failure nyh adelah tanda Dia da ampunkan dosa2 ko yg lalu.. so mane satu kejayaan yg ko nak ? :) satu je nak cakap ek. Bile hidup kite ny duk lam redha Allah, ko akan always gase cukup. Datang la kegagalan ape pun. Ko tawu Allah sedang plan something better utk ko. Jauh lebih baik dari yg ko jangka.

So takde reason nak leleh unstop. Kite ade banyak mase lagi nak ukir next success. Sekarang da tawu kan knp kite tak dapat ape yg kite nak ? Kene bersihkan diri dari dosa. Trust in me. Lepas tu ngadu sungguh2 kat Allah mintak Dia mudahkan jalan kejayaan kite.. andai dosa yang menjadi penghalang kejayaan kita, moga Allah ampunkan segala nya:) klo tengah bercinta sekarang. Pelan2 let go ur sweetheart. Sebab da tawu kan Allah tak redha semua tu. Sayang2 sekalian. Jangan curang dengan jodoh kite. Kite kapel 40 taun tu adakah kite yakin dia jodoh kite ?

"Sesungguhnya hati orang-orang yang rosak itu adelah hati mereka yang bercinta"

Nauzubillah. Moga Allah lindung hati kite dari rosak;)
thats all from me. Thanks for keep reading till the last word. Moga kejayaan seterusnya milik kita semua. Kejayaan dunia akhirat. In sha Allah♡

Saturday, 3 January 2015

its me:)

Assalamualaikum cuties ;)

It just early in da morning kan.tetibe jea rajin nak hapdet blog ny haa. So how everyone?busy buat preparation nak skola ek?woahh..bagus2.. an honestly said,im not really ready to back to school ==" tak sedaq diri nak exam tawun ny agak nye. Haha.

Lets start our mission. Ehehh. Today kann.. emm rase nak sembang kosong jea. *da memang hari2 buat mende tu kan* baek . Jadi nye rinim rase cam nak story bout me ckit. Hihii.. poyo je kan.. okey. For your information guys aku nyer tahap malas tuu maseh boleh diterime oleh golongan para ibu taw . Which mean takde la malas sangat . Boley laa klo takat nak tempah pelempang skali dua tuu. Mase zaman kecik2 dulu zaman skola rendah, aku ny antara kanak2 yang rajin dan suke menyibukkan diri di dapur. Suke tengok ibu masak ape semua. So,at the early age aku da pandai masak da. Klo ibu saket ke outstation ke,aku akan ganti tempat ibu utk settle down urusan rumahtangga. Ecehh giteeww.. i mean kemas rumah,jaga adek2,masak..

Tapi zaman kegemilangan takkan kekal selamanye rite.setelah berlaku peningkatan usia, aku ade satu penyakit. N the doctor said,takde penawar unless aku sendiri yg fight utk lawan. So aku da tak buat banyak keje da.. just banyak goyang kaki jea. *sakit ape?* it is MALAS. okey. Bile da besau nyh,aku nyer tahap malas tu mampu menukarkan ibu aku yg comel cantik tu jadi the hulk tawu? Haha. Kadang bukan tanak uat keje taw. Suke nak dengau ibu bebel dulu baru la nak gerak stat uat keje. So klo korang ade anak cam aku. Kene banyak sabaq naa.. kami rajin sena nye cuma tanak expose sgt pangai rajin tuu .hehehe.. and satu lagi akhlak buruk aku nyh, malas nak peka bout surrounding :p

I mean klo hujan rintik2 kat luaq tu..takde nye aku gase nak g jenguk ade tak kaen kat ampaian ke. Ape ke.. pastu kenfem la kene bebel kaw kaw. Then ibu cakap "klo orang2 tua zaman duluu.. takkan amek uat nantu klo yg jenis tak peka cani..org tak uat bini" nah! Mase tu teruih gelabah g amek bakul nak angkat kaen. Haha! Hey kemon! Sape tanak kawen kann.. ade gk angan2 nak timang anak2 comel cam aku zaman kekecik dulu hor. Hahaha. *mohon bakal mak mentua saya tak bace* aku nyer pangai addicted to babies nyh kadang melampau. Aku taley control. Gatal je tangan nyh nak cubit2 pipi depa yg tembam iteeww..geram nau nengok nye. Hihi. Always kene marah ngan ibu taw. "Hey anak orang tu. Kang klo lebam budak tu irah nak ganti ke?" Ehehh.. da kenape nak ganti anak org.suh la mak dye branak lagi sorang. Kohkoh

As orang pantai timur nyh,dye nyer adat kadang rimas nak ikut semua. Especially utk girls yg we can called as anak dara. MasyaAllah! Klo nak list kan. Jawabnye tak nafas setaun la. Banyak woii . Taley bangun lewat,klo tak pandai masak baek tayah jadi pempuan,kene pandai kemas rumah, bilik tidur wajibb neat n tidy all the time . Ahh! Banyak laa..tu yang basic je tuu. Klo orang pantai timur opkos tawu laa. Tapi maktok aku cakap zaman modenesasi serta urbanisasi nyh, da tak ramai yg ngikut segala protokol iteeww.. im quite relief to hear that. Kihkih. Kalo aku tolong ibu kat dapuq , banyak la ibu story sal anak dara zaman dulu..suke la gak dengau. Aku always cakap kat ibu. "Takpe la bu klo irah malas pun. Satg dapat laki kaya,mintak je la maid sorang dua:p" then ibu jawab "takpe.takde masalah.tapi jangan nnty mai nanges kat umah ibu cakap maid ko rembat ko nyer laki" gullp. Teruih cancel. Dear my future husband,nnty kite kawen,tayah amek maid la ek. I akan handle everything. Tip-top-ly. Haa..giteww.. haha

Then,tiap kali balek kampung, antara most query org tanye kat aku.bila nak blajaq pkai kaen batek. Aku bukan tanak blajaq pakai. Tapi nye hal itu memudaratkan aku taw. Da bape kali sembam kat lantai sebab pakai mende alah tu. Tu tak kire bape kali dye tercabut ngan sendiri nye. Fuuhh! Pastu kene bebel. Orang pempuan ny klo tak pandai pkai kaen batek..teruk nau la tuuu. Bla bla bla. Haha. Okey okey aunties. Nnty kite uat tutorial kaen batek nehh. Jangan isau. Before i get married. I dah pro bab pkai kaen batek. Kohkoh . Query tu takpe lagi .aku ley hadam. Tapi bab tanye bile nak kawen tu memang sensitif laa. Nak suruh kawen, calon nye tak kasi. Haha. Klo duk lepak ngan ibu depan tv. Suke nau sakat ibu. "Ibu,emm.ble ibu nak kasi irah kawen ek. Rase nak kawen je" n ibu be like "yg ko gatal sangat ny nape. Tayah angan la nak kawen klo kaen baju pun ibu yg lipat lagii. " hahaha. "Eh..orang gurau je.tanak nye kawen awal2. Nak gedik2 ngan ibu dulu.hee" susah nau ibu nak lepas aku kawen. Sayang sangat kat aku gamaknye. Hehehe

Tapi semenjak aku yg jadi the only one anak gadis yg da besau lam uma ny, alhamdulillah la pangai rajin tu maken meninggi *syukur* . Bile tengok je ibu masuk dapur teruih follow. Before ibu sirenkan suara nyanyi lagu awak kat mana, baek aku masuk dapur awal2. Syiokk lepak ngan ibu kat dapur nyh. Banyak story. Hehe. Sometimes pikir gk. Cane ek nnty sambung blajau jauh2. Jarang balek . Msty rindu giler kat ibu. Dapur. Ampaian. Hukhuk. Penah gk cakap ngan ibu, after STP nyh, nak fly luar. Nak further sane. Walid opkos greenlight maa. Nak suh ikut jejak dye katenye.huhu . Tapi ibu akan diam n tukaq topik. Tanak kasi letteeww. Haha . Takpun gini jawabnye "buat ape study jauh2 nuh. Takde sape nak jenguk jaga klo saket ape semua. Kat sini bukannye takde U yg hebat2.same je tempat blajaq nyh.atas kite je"
Haha. Ibu nyh. Yela2. Study sini jee.baru usul nak study jauh. Ny klo mntak nak kawen ngan orang  jauh nyh. Acane nyh. Kihkih

Okep.seems that writing kali nyh opkos sangat rapu n sangat panjang . For sure,korang akan semput la kan nak ngabisnye tu. Heehee. So that,better i stop here before korang maki carut aku. Haha. Till then,do praay for my exam,my result. N doakan aku cepat dapat jodoh n dapat anak cantek2. Kehkeh. Gatal nau kan. Doa jugak aku jadi anak solehah utk ibu ngan walid:) and to my future mom-in-law act saya ny baek serta rajin je.cuma yelaa. Kite as human nyh,ade our own bad side kan. Jadi trime saya seadanya. Kohkoh. Kbhaaii..

Lots of love,me♡


Friday, 2 January 2015

its about ♡

Assalamualaikum. (",")

Okey.this is fes post for our very new year.2015.so how everybody?may everythings turn out well this year:)so today rase agak terpanggil untuk share something that very relate with our life as a teenagers.semua da ley agak kan.yes.!exactly! Love story.*oyeeaahh* takyah eksaited.post ny gonna be very ordinary.kenapa bile jadi remaja,love story la paling hangat org sajikan?it is because kite semua rasa kite da grows up.soo pada kita,kita da layak to get involve in love.*pfftt.poyo semuanya*

Kite teruskan agenda kita.so when we talked about love.fes thing..ape yang kite pikir? *segala yang indah* absolutely. Itu yg kita silap. Sebab in love. There is no such 'indah' things.trust in me. Indah ke klo kite stress out everytime bubuii kite tak reply ws.tak jawab call.keluar tak bgtaw n tak wish bufday n alls. N bile dye menyepi for few days mulalah kite meroyan tak cukup tanah. If bagi korang mende tu indah tak tawu la. But for me,mende tu menyemak amat saanngaatt.*minum kopi*

But tak boleh dinafikan ek.as teenagers bende ny sangat biase berlaku.sebab kite mengalami satu proses perubahan hormon. Especially if korang sebaya ngan aku (19).. so..feeling nak ade kesayangan tu.memuncak la kan.so guys kat cni la peranan iman.nak tawu iman kuat ke tak.tengok tika diuji.klo cepat melatah melenting,then u know at what level ur eeman stand. Cepat cepat topup balek sebelum maken parah yeahh :) Taakk taakk..aku tak cakap iman aku tough tak pernah merudum. Exactly no. *pernah alami 'in love' ke kim?* err..aci tak klo tak jawab?da simpan kemas2 story tu 😁.

Jadi nye,what should we do if da terrrrrr jatuh suka,cinta semua. One word : "Tinggalkan" *whaatt??No way!* kemon dears. Jangan tertipu ngan perasaan sendiri. Are u sure u are really deeply in love? Ato tuntutan nafsu semata? Think bout it. *tapi dye baek.alim sal agama* binggo ! Lalinggss..dint be too naive. listen. Orang yang arif agama, takkan bercinta cara hina macam tu.if he really want u in his life,ur wali is everything. Kalo dye betul penjaga agama,dye takkan titip sweet words for u.buat kamu terawang-awang. So da bley tahu the truth rite:).

*but kim,Allah kan suruh usaha untuk dapat jodoh yg baek.so im trying* hahaha.yg lawak sangat ny kenapa? Okey.Allah suruh usaha ek?tapii..adekah Allah kasi dalil "hendaklah kamu bercinta sebelom kawen untuk memastikan kamu dapat yg terbaik" . Takde kan? Jadi jangan murahkan cinta kita tuu. Allah suruh usaha maksudnye, DOA. Bukan dengan cara couple clash couple clash. Tu keje bodoh. Doa supaya Allah hantar yang baek2 yg dapat bawak kite n anak2 kite ke syurga. Yang dapat bantu kite completekan misi kite jadi hamba terbaekk.. At the same time. Kita sama same baiki diri. Yelaa.. tak fair la klo dye je yg baek..tapi kamu takk..ciaannn dia.. daann mesty yakin taw "perempuan2 yg baek utk lelaki2 yg baek dan sebaliknye" . Semua da hafal ayat tu kan. Jadi. Have faith sayang:)

Yes. I know. Its never be easy to let go someone that have being a part of our life. But,for the sake of Allah , tinggalkan. Sakit utk permulaan bahagia utk pengakhiran. Ce korang bayangkan ek.korang tinggal dia demi nak dapat redha Allah,agak2 Allah hanto yg cikai2 ke nnty? Ofkos no. Allah tu tak kejam. So why should u guys get upset? Along aku cakap,klo kite buat bende yg Allah tak redha then kite tinggalkan why should we being upset. Sepatutnye kite happy. Sebab Allah still love us. Sebab tu dye tarik kite dari terus bermaksiat . Guys, if he/she meant to be there,then they will. No matter how far u guys berpisah. Yeah.memang take time.but still its worthy.do trust in me:)

*tapi tak kuat la kim* no no no . Korang kuat i know..tu semua keje setan tuu.nak lemahkan korang. Keep doa may Allah grant u the miracle of strength. Kene la banyak2 date ngan Allah. Tahajjud. Nangiss sungguh2 depan Dia. Takyah malu. Take it from me..korang akan rase lega amat sangat lepas luah semua kat Dia. And after dah 'berpisah' tu. Berubah slow2 jadi yg lebih baik. Blajar how to be the best wife ever:)who knows after 'break-up' Allah terus hantar the suit one:)

Dalam pada usaha jadi isteri/suami yang terbaikk,blajar semua hal rumah tangga,jangan lupa usaha untuk jadi hamba yg soleh solehah jugak. Who knows jodoh ngan 'kematian' sampai dulu. Kan:)tak berjodoh di dunia,d akhirat nnty inshaAllah. Orang yang banyak ingat mati,akhirat nyh,dapat jodoh yang terbaikk.inshaAllah:)

Thats all from me.thanks for keep reading till the last word. Kita sama2 berubah jadi hamba yang terbaik. Moga Allah redha :) ♡

Wednesday, 31 December 2014

kita sama-sama kuat:)

Assalamualaikum:)

Da solat isyak semua?*angguk* okehh..baguss..nah cekelat.since hari ny agak rajin berfikir dan mencari idea,so i got something to share with uolls..its about jatuh bangun in our life.semua orang pernah rase.kan?takyah tipu.klo bukan sekarang,akan datang.dan kadang diuji lagi.

Sape kate once ko da bangun bangkit take a step to move on,kau takkan jatuh balik?tak tak..kau akan jatuh lagii.do trust in me..n sometimes jatuh kau akan lagii sakit..lagi perit..lagii pedih..tapi beza nya.if kau jatuh lepas move on,kau akan senyum..sebab kau dah bersedia.dah nampak n yakin hikmah yang Allah sediakan. Bukan cam sebelum nye.jatuh sampai rase tak daya nak bangun bangkit balikk.kau takley mintak orang faham ngan kejatuhan kau.sebab in fact lam life kita we are alone.its all about u and Allah.trust in me.

Ko tak caye?ko tengokk laa sape yg pernah ukir janji akan always being there in every ups n downs kau.daann bile kau jatuh,mereka ada ke?the exactly answer is NO.klo ade pun sketul dua.yg tak mungkin faham pedih perit rase jatuh kauu.sebab..bile Allah uji sebena nye Allah nak ajak 'date'.juz two of u.sebab tuu..bile rebah..jangan tangkap leleh la takde orang ngan kau.senyumm..bisik pada hatii.. 'Allah rindu nyh.jauh sangat ngan Allah agaknya'..menangis depan Dia.mintak the miracle of strength.

Jangan risau.Dia takkan uji luar dari mampu kau.Dia tahuu takat kuat mampu daya kauu.kau cuma perlu sabar.solat.Dia tak tinggal kau kapai2 sorang2 hadap sesuatu ujian yg Dia kasi.Dia ade.setia kat situ.teman setiap langkah kau.kau cuma perlu yakinn..letak setinggi tinggi harapan dan keyakinan kau kat Dia..kau tahu kan Dia suke kalo kau jadikan Dia yg utama.jadii..jangan tinggal Dia dalam ape keadaan pun.sebab Dia tak pernah tinggal kau sorang2.

Kalo ko rase org laen tak faham dugaan ujian yg ko hadap.jangan sedih.jangan nangis.sebab hakikat nye memang gituu.ujian utk kau.kau je akan faham.kau dan Dia.n yes.aku pernah diuji.sampai behari2 nangis nye.semua tu indah bila da sampai pengakhirannya.kau nampak satu cahaya.yakni sinar harapan yg bermakna masih ade bahagia utk kau.{haa.puitis tak ayat?ini klo a.samad said pun kalah ny.ecess:p} kau ingat senang k nak capai kebahagiaan?u cant have a rainbow before have a rain.kau ingat tu.

Jadii aku rase ko dah agak terinspirasi ngan tazkirah merapu dari aku nyh.elok la klo aku benti sekarang.yedokk.hee.okep.tata.n stop crying.becoz u look very gojes without tears.juz get rid of it.okeh?:)

*btw nota ny utk aku yg kadang2 merintih dengan ujian hati.