Tuesday, 13 June 2017

2016 Story

Assalamualaikum ebelibadi ? MashaAllah. its been a year since my last writing. Hahaha. ape yang telah aku lakukan ? its 2017 and if im not mistaken my last post was on 2015.  an honestly said me like lose my skill to write dah senanya. Btw guys, 2016 was a very good year for me. alhamdulillah, i finished up my STPM with a good result and i was offered to enter a good university dan MashaAllah another Alhmdulillah, i was offered to my dream study, and InshaAllah this september will be my second year sitting my course. 2016 also the fes year, my age bertambah ke angka 2. and my walid allowed me to work during my break before entering university. 

At fes mase mule-mule sign in blog ni macam banyak bende yang nak share, nak cerite tapi bile dah hadap this blank sheet, macam blank lah pulak. Haih. Nak cita pa nah. Pengalaman a year jadik degree student ? would u like to hear it ? Kwangkwang. Kite buat summary cerita 2016 lah jom. Hahaa. Since 2016 doing well to me, so here we go (laen mcm panjang muqaddimah nye pun. hehee)

Early of 2016 im started my fes day as pekerje kat satu kedai buku. Ehehe. It was a great experience to tell. Facing many kind of customer yang subhanaAllah senanye menyentap tangkai kesabaran sangat, masuk-masuk kedai teruih meroyan supa kucing hilang anak, duk call 5 6 kali sehari duk tanya benda sama, semua bende nak mintak discount, semua barang lam kedai tu dia nak compare kan dengan harga barang kat mydin, but never forget, customer always right. Tiap kali duk tengok pangai depa ni aku senyum jea kadang-kadang jea menyumpah sebakul. Hahaa. Dari situ aku belajar kehidupan ni takkan pernah mudah. Mudah lah bagi mereka yang sabar. Dan sedikit sebanyak aku belajar sabar. Belajar tolerate dengan manusia. Belajar untuk tak pikir semua bende yg orang kate kat kite (sebab ade gk cust mulut cam bangkai) Even aku keje just for 5 months je, banyak yang aku dapat. 

2016 jugak tahun yang banyak tunjukkan aku hikmah kepada perjalanan hidup aku. Years ago, i questioned for my fate to Him. Since my SPM was not too bad, its quite weird for me why i cant get any university offered. Dengan grade A pade subjek-subjek penting, for me it will be no problem to apply any university. Tapi satu bende aku terlepas pandang, Allah tak pernah salah merancang. Cume aku yang merancang tak bertuhan. Once im entering STPM, honestly said i think im a failure person compared to ma sister lepas SPM terus dpt univ. Tapi nak taknak hadap jugakla mende alah STPM nii. Dan aku nekad, this way will be the way for me to redeem my STPM. Tapi maaflah ini bukan drama melayu yang tibe-tibe aku jadik budak study nak mampuih. Hahaa. Aku tetap aku. Steady santai sempoi setiap mase. And my fes sem was quite bad i guess. Tak lepas pointer 3 pun. HAHAHA. Serve me right. Then aku mula rase klo macam ni laa smpai bebile pun takkan dpt redeem failure spm. Pastu aku study hard laa. To make the story short, Alhamdulillah pointer akhir aku lebih la 3.0 . Itu la hikmah nye kan. Sebab Allah tahu, kat sini kejayaan aku bermula. 

Then, one of the reason aku quit kerje sebab since aku habis STPM senanya, my parents start jatuh sakit. Both of them. So sepanjang aku kat tempat keje tu banyak kali aku mintak keluar to fetch up my sister kat sekolah sebab walid sakit kat rumah. Banyak aku mintak cuti sebab walid tak sehat even time tu dah start kete nak p keje. Hahaa. Family comes first anyway. An honestly said, sepanjang aku keje tak pernah sekali pun aku dapat full payment sebab wajib laa dalam sebulan tu aku akan cuti tak pun masuk half day. Tapi Alhamdulillah, my boss is a good man. He understand me very well. Eventhough aku tak pernah dapat full payment still it is enough. Aku boleh beli ape yang aku nak. Belikan jugak adek2 and sometimes belanja family makan then bayar sendiri duit servis kereta and Alhamdulillah masih cukup sampai akhir bulan. Utamakan ibubapa mu maka Allah cukupkan rezeki untukmu. Dan aku masuk belajar beli my needy things pun pakai duit keje aku even most of it pkai duit parents. kihkih. Dan dalam tempoh aku bekerja jugak, my ibu was tested by Him. She fall in sick and warded for about 3d2n. The day ibu sakit, sumpah i tell u guys macam drama. Aku balek rumah right after walid call me to back home. But then, takde org kat rumah and i cant reach my walid and as usual im a cry baby. Then walid call asked me to come to hospital. Kat sinila beza sikit dengan drama melayu. I didnt dropped my phone. hewhew. Person yg pernah ade berada dalam situasi ni je yang akan faham how break it was the feeling. Im quite overthinking actually bout my ibu condition. 

As i arrived hospital i waited about 5 hours outside (zohor sampai maghrib). Tunggu report dari doctor. And the scariest moment is when a doctor came to me and asked " ni waris Puan .... ke ?" and i saw my walid was very a cool man. The doctor said that he need to scan ibu's head to make sure there is no darah beku. And i try very hard not to cry and just smile to the doctor. "oh yeke. oke. terima kasih"  5 jam berdiri kat luar. tak makan tak minum. Then there is an announcement saying that " kepada waris Puan ... sile ke ward semi-critical " time tu walid p solat. and i be like "Allah. is that ibu? " i cant hold myself. Aku p cari walid. Sebab rase tak mampu nak masuk ctu. Then aku jumpe walid cakap suruh p ward semi-critical. Again i can see the coolness of walid. Walid istighar and hold his tears. Walid asked me to wait. Then after few moments, walid suruh aq p ward because ibu has been warded. Then malam tu aku bermalam kat ward and balik kejap je untuk mandi and salin baju. Still, tak sempat makan. And that night, mase ibu tido, aku terfikir. Klo la lepas SPM aku dapat offered univ then definitely that time there will nobody there. Walid need to do everything all alone. Bawah aku ade lagi 3 org adik yang still sekolah and one of them sekolah kt KL. Yang sorang lagi will sit for her PT3 dan sorang lagi still in primary school. And ma sister is in UIA which is it is impossible can take care of my ibu. And tbh walid cant be that tired or else he will collapse. I cried a lot. Betapanya Allah tak pernah salah merancang. Dia akan selalu letakkan kau dalam keadaan yang terbaik. 3d2n kat hospital, aku nampak setiap hikmahnye. Dan aku ade setiap orang yang aku perlu to be with me that hard time. Yang sanggup datang untuk hantar makanan in the midnight, yang tk berhenti beri moral support, yang accompany me sepanjang malam even i know he is sleeping. HAHAA. Yang tk pernah missed a day pun utk tanye improvement ibu (Thank u guys) 

I was about to tell my brotha yg skola kat KL tu tapi walid prohibit me to do so bcoz sometimes, when it came bout family he is quite a cry baby. Haih ikot sapa taktaw. hahaa. Dari ctu jugak aku belajar that u will never know how to be strong till be strong is the only choice u have. Mase awal-awal ibu warded and the doctors came to have a check on her, doctor told me that my ibu have some amnesia but not to worry, its not permanent. I just smiled and said thank u but only Allah knows the feel. When i asked ibu some question and she cant remembered it. I told walid bout that and walid seems quite sad but he just said its okay. Setiap hari and tiap mase walid datang. Sebelom masuk keje, lunch hour, lepas balek keje and stay there sampai malam. And everytime before he went home, he will whispered ibu kata-kata semangat. So 3d2n being there, klo nak cerita penat letih, wallahy undescribe. u cant sleep well on night u doesnt eat well turun naek p buat scan tggu berejam, but to see ur mother smile when the doctor said she can discharge, it is priceless. So balik rumah tu walid asked me to take a shower then have a long sleep. Dan tidurlah aku selame 1 jam sebelum bangun utk p amek adek kat sekolah. Hahaa. 

Maka nya it is no wrong if i said that 2016 give me so much lesson. Just if aku tak amek STPM, belom tentu aku dapat scored result yang bagus, belum tentu aku ade time ibuwalid sakit, belum tentu aku bley happy kan adik2 klo balek keje and have something for them, belum tentu dapat puasa a whole month and masak same2 dengan ibu and have a good time with them, belum tentu aku akan jumpe a man that never stop be my side through my darkest point, sahabat yang tak pernah hilang during my hard times. Semua tu ajar aku untuk sentiase yakin dengan ape yang Dia rancangkan untukku aku. U may think it is the best for u but He know what u need. Apa yang baik untuk kite kadang-kadang bukan selalunye ape yg kite perlu, tapi ape yang kite perlu, itulah yang paling terbaik untuk kita :)  

Till then, rancanglah sesuatu untuk dirimu, dengan rasa bertuhan kerana Dialah Yang Maha Mengetahui setiap titik yang terbaik untuk hambaNya.  

2 comments:

  1. Sedihnya kimah. Tapi alhamdulillah sihat dh kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah. Still ibu need rawatan susulan la. Tapi Alhamdulillah everythings fine :)

      Delete